4 eigenschappen voor een goede back-up
Heeft jouw back-up oplossing deze 4 essentiële kenmerken?
Op 31 maart is het #WORLDBACKUPDAY en daarom schenken we graag extra aandacht aan 4 eigenschappen voor een goede backup.
De gegevens van een bedrijf zijn een van haar meest waardevolle bezitten. Zonder deze data zal je bedrijf niet meer kunnen functioneren, en waarschijnlijk ook “crashen en burnen”. Dat is nu de reden waarom bijvoorbeeld hacker deze data willen stelen, corrupt willen maken of willen gijzelen.
Zij begrijpen immers ook de waarde van deze data. Daarom is het enorm belangrijk, om de continuïteit van je bedrijf te kunnen garanderen dat je een goede back-up hebt van deze gegevens.
On je leven makkelijker te maken hebben we een overzicht gemaakt met 4 kenmerken die je back-up en disaster recovery oplossing moet hebben.
1.Automatisch back-up proces
Een van de vele klachten die bedrijven hebben over hun huidige back-up is dat het een manueel proces is. Mensen zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van back-up, ze zijn verantwoordelijk om de back-up media (tape, harde schijf,…) op een veilige plaats te stockeren waar het beveiligd is tegen interne en externe bedreigingen.
Dus de manuele back-up is vatbaar voor menselijke fouten. Als jijzelf of je medewerkers deze back-up vergeten, kan je minstens een volledige dag aan data verliezen.
Een automatisch back-up proces kan dit risico uitsluiten
2. Meerdere dagelijkse back-ups
Een ander probleem veroorzaakt door traagheid van het back-up proces of het feit dat er een menselijke tussenkomst nodig is voor je back-up is dat er slechts 1 back-up per dag genomen wordt. Dit kan problematisch worden, vooral wanneer je rekening houdt met het aantal gegevens dat gewijzigd kan zijn op een paar uur tijd.
Ons advies is om meermaals per dag je gegevens te back-uppen. Afhankelijk van je persoonlijke- of je bedrijfssituatie kan dit om de 15 minuten zijn.
3. Opgeslagen locatie van je back-up tov. de plaats waar de back-up genomen werd.
Een ander pijnpunt van het werken met tapes of externe harde schijven is de locatie waar de back-up bewaard wordt. Wanneer je de eenvoudige 3-2-1 regel volgt, zal je 1 back-up opslaan buiten je bedrijfsmuren. Als je een tape of harde schijf gebruikt wil dit meestal zeggen dat je deze mee moet nemen ’s avonds wanneer je naar huis vertrekt. Een harde schijf kan tijdens het transport defect geraken, en dan heb je geen back-up meer. Ook zal je off-site back-up altijd achter de tijd aan het lopenzijn, want ze is immers een dag oud.
Wanneer je kantoor, netwerk of je dataopslag (server, NAS, ..) vernietigd zou geraken door een hardware falen, brand- of waterschade of zelfs (een poging tot) hacken heb je wel een probleem wanneer je geen goede, recente off-site back-up hebt.
4. Snelle “Disaster Recovery”.
De meeste bedrijven willen ook volledige computersystemen terug kunnen plaatsen binnen een relatief korte tijd. Meestal gaat het dan over een server, maar we willen de belangrijkheid van de individuele computer of laptop ook benadrukken.
Tape back-up staat er bekend om niet de snelste te zijn. Disk back-up is sneller, maar je hebt ook goede software nodig om snel een computer of server te kunnen herstellen op andere hardware of virtueel.. Met een BDR (Back-up en Disaster Recovery) kan je, in geval van een data verlies of ramp je restore onmiddellijk starten vanuit de geback-upte data in de cloud. En als je on-site kopie nog intact is, kan de recovery ook starten vanaf je lokale kopie, want dit zal sneller gaan. De snelheid van je lokale netwerk zal immers meestal hoger zijn dan de snelheid van je internetverbinding.
In geval van “verlies van de server”, om welke reden dan ook, zou je in staat moeten zijn om het herstel uit te kunnen voeren naar een tijdelijke omgeving. Dit wordt er dan voor dat je tijdsverlies (mensen kunnen niet werken, klanten kunnen niet geholpen worden,…) zo klein mogelijk is.
Het is ook belangrijk om het disaster recovery plan op regelmatige tijdstippen te testen om zeker te zijn dat het wel doet wat het zou moeten doen.
Wij adviseren je ook om je back-up en disaster recovery plan te documenteren. Druk het zeker af en bewaar het op een goede plaats, want als je het document op de server plaatst en die is er niet kan je ook niet aan deze BDR documentatie.
Heb jij vragen over je back-up of wou je graag een gratis consultatie hebben om je back-up strategie te overlopen of op te maken? Vraag dan een gratis consultatie aan via onze contactpagina.