Welke zakelijke computer is geschikt voor welk type gebruiker?
Heeft u binnenkort een nieuwe (zakelijke) computer nodig? Dat is vaak een moeilijke keuze. Kiest u voor een laptop of desktop? Hoeveel RAM heeft u nu precies nodig? Welke CPU is goed? Moet daar dan een dedicated grafische kaart in?
Pc’s zijn er in alle maten, soorten, groottes en kleuren. In dit artikel geven we wat algemene richtlijnen in de keuze van de juiste pc.
Desktop of laptop als zakelijke computer?
Gaat u voor een desktop of een laptop? Dat is de eerste vraag die u zich moet stellen. Een desktop biedt voor hetzelfde geld doorgaans een snellere computer en ook meer aansluitmogelijkheden, maar dat prijsverschil wordt kleiner ten opzichte van vroeger. En daar tegenover staan natuurlijk wel de vele voordelen van een laptop:
- Mobiliteit en flexibiliteit: een laptop neemt u gemakkelijk mee en zo werkt u ook gemakkelijk eender waar (zelfs een tijdje zonder stopcontact met een goede batterij)
- Scherm: u heeft uw scherm altijd bij. Qua ergonomie is het altijd aan te raden om met een extra scherm te werken, maar als u snel nog een mailtje wil beantwoorden of iets moet opzoeken kan dat makkelijk vanop een laptop.
- Veel keuze: er zijn laptops in elke prijsklasse. Van basismodellen tot echte powermachines.
In het huidige werkklimaat met veel thuiswerk/hybride werk is een laptop meer en meer de standaard geworden. U investeert op deze manier een stuk in flexibiliteit en continuïteit van uw bedrijf. Daarom is een desktop eigenlijk alleen nog interessant voor iemand die altijd vast op dezelfde plek werkt (bijvoorbeeld een receptiemedewerker die de klanten ontvangt). Maar uiteraard kan u ook met een laptop een volwaardige vaste werkplek maken net zoals u dat met een desktop zou doen.
Welke specificaties heeft mijn laptop/desktop nodig?
De hamvraag is: “Wat wilt u met uw pc kunnen doen?” Om dit te illustreren geven we graag een voorbeeld van 2 types gebruikers.
Voorbeeld gebruiker 1
- Kantoorwerker die voornamelijk e-mailt en surft
Minimale vereisten:
- 16 GB RAM geheugen
- Intel i5 CPU of equivalent in AMD
- SSD harde schijf (grootte afhankelijk van hoeveelheid data)
Voorbeelden:
- Desktop voor algemeen administratief werk:
- HP ProDesk 400
- HP ProDesk 600
- Lenovo ThinkCentre P
- Standaard laptop voor administratief gebruik:
- HP ProBook 400
- HP ProBook 650
- Lenovo ThinkPad
- Microsoft Surface Pro
- Microsoft Surface Laptop
- Premium laptop:
- HP EliteBook 850
- Lenovo ThinkPad
- Lenovo Yoga
- Microsoft Surface Pro
- Microsoft Surface Laptop
- Voor iemand die veel reist/vlieg:
- HP EliteBook x360
- Lenovo Yoga
- Lenovo ThinkPad X1
- Lenovo Carbon
- Microsoft Surface Pro
- Microsoft Surface Laptop
Voorbeeld gebruiker 2
- Architect die vaak met plannen, CAD-tekeningen en grote grafische bestanden werkt
- Grafisch vormgever die met Photoshop werkt
- Beeldverwerking en montage
- Rendering van 3D modellen
Minimale vereisten:
- 32 GB RAM geheugen
- Intel i7 of i9 CPU of equivalent in AMD
- SSD harde schijf (grootte afhankelijk van hoeveelheid data)
- Toegewezen (dedicated) grafische kaart nVidia / AMD
Voorbeelden:
- HP ZBook
- HP Workstation Z serie
- Lenovo Thinkpad X
- Lenovo Thinkpad P
- Microsoft Surface Laptop Studio
- Microsoft Surface Studio
Waar moet ik zeker op letten bij aankoop van een zakelijke computer?
In een professionele context is het belangrijk dat de pc een Windows Professional versie heeft en geen Windows Home. Dit geeft namelijk sowieso problemen om die pc mee in uw domein te plaatsen. Dit maakt het centraal managen van het toestel onmogelijk en dus moeten alle configuraties manueel op het toestel gebeuren.
Verder is het aan te raden pc’s om de 4/5 jaar te vernieuwen. Toestellen verouderen en worden na verloop van tijd trager en dus minder performant. Daarnaast beginnen na 4 jaar ook vaak de eerste compatibiliteitsproblemen de kop op te steken. Voorzie ook steeds een hardware garantie voor de tijd dat u uw computer gebruikt.
Zorg dat u de juiste aansluitingen heeft. Werkt uw scherm bijvoorbeeld met HDMI of met display port (of nog iets anders). Of gaat u met een docking werken. Weet dan dat universele USB-C dockings niet meer merkspecifiek zijn. Welke randapparatuur moet u kunnen aansluiten en hoeveel USB-A en USB-C poorten heeft u daarvoor nodig. Denk hierover vooraf goed na.
Wat met mini pc’s, pc sticks en thin clients?
Tot slot bestaat er ook nog zoiets als mini pc’s, pc sticks en thin clients. Wat is dat precies en wanneer kan u dat gebruiken?
Mini pc
Een mini pc is vandaag bijna de standaard geworden (naast laptops) voor kantoor toepassingen. Dit zijn zeer compacte pc’s die weinig plaatst innemen.
Pc stick
Pc sticks worden enkel gebruikt voor zeer specifieke applicaties. Bijvoorbeeld voor presentatiescherm in de inkomhal waarop dynamische content moet kunnen weergegeven worden. De stick wordt dan keurig achterin het scherm weggewerkt. Een pc stick is niet geschikt om productief mee te werken gezien de specificaties heel basis zijn.
Thin client
Thin clients werken door op afstand verbinding te maken met een server gebaseerde computeromgeving waar de meeste toepassingen, gevoelige data en geheugen zijn opgeslagen. Ze hebben slechts een heel beperkte harde schijf en zijn enkel geschikt voor wie 100% in de cloud werkt.